2012. szeptember 25.

Méz, a természetes életerő és egészség


Méz, a természetes életerő és egészség

Magyarország mindig is a „méz-nagyhatalmak” közé tartozott. A hazánk területén dolgozó mintegy 16 ezer méhész több mint 650 ezer méhcsaládot tart. Évenkénti 25 ezer tonna magyar mézzel Európa második legnagyobb termelőjeként a világtermelés öt százalékát adjuk. Akácméz viszonylatában pedig egyenesen világ- nagyhatalom vagyunk.

Amit a mézről tudni kell

Magas szénhidrát tartalmának köszönhetően a leghatékonyabb természetes energiaforrás.
80 %-ban szőlőcukorból, és gyümölcscukorból áll, melyek egyszerű cukrok, így kímélik a májat és a hasnyálmirigyet. Rendkívül gyorsan, közvetlenül a bélből szívódik fel.
A méz szinte az összes ásványi anyagot tartalmazza, amely az emberi szervezet működéséhez szükséges.
A sötétebb mézek, mint a fenyő vagy a pitypang, gazdagabbak ásványi elemekben, vasban, rézben és mangánban. Száraz, sötét, hűvös helyen, zárt üvegben tárolt méz két évig is képes megőrizni vitamintartalmát.
A méz nyugtat, erősíti az idegeket.
Vértisztító hatása miatt fiatalítja, frissíti a szervezetet.
A vérben kimutatható 24 elem közül 22 megtalálható benne. A méz rendszeres fogyasztása elősegíti a vérképződést, gyarapítja az immunrendszer vérképző sejtjeit.
A méz rendszeres fogyasztása teljesítménynövekedést, az egész szervezet jó kondícióját, betegségekkel szembeni ellenállóságát eredményezi.
A méz hatására a sejtek jobban használják fel az oxigént.
Méregteleníti, tisztítja a szervezetet, mert a máj sokkal könnyebben, jobban és gyorsabban dolgozza fel, mint a cukrot.
Jótékonyan hat a fiatal szervezetre a csontképző hatása miatt. A méz egyik legismertebb hatása az izmok munkaképességének a segítése.
A szív izomzatára is jótékony hatással van. Pozitív hatást képes elérni szívritmuszavarok, szívizomgyulladások, hipertónia, torokgyulladás, gége- és légcsőhurut gyógyításánál.
A mézet használhatjuk külsőleg is. Ugyanis ha a bőr sérüléseit mézzel kenjük be, az lakkszerű réteget képez rajta, fertőtleníti, kiöblíti a sebet. A mézzel kezelt seb háromszor olyan gyorsan tisztul, s a sérülés hegtelenül tűnik el. Méz hatására a sérült szövetekből gyorsan kitisztul a vizenyő, és a méz serkenti a sejtképződést, megöli a baktériumokat.

Mézfajták

AKÁCMÉZ
Harmonikus lágy ízű és kevésbé savas. Akácvirág illatú. Területtől függően csaknem színtelentől az enyhén sárgásig terjed a színárnyalata. Lehet akár zöldes beütésű is. Jelentős gyümölcscukor-tartalma miatt sokáig folyékony. Kevés virágport tartalmaz. Jó fertőtlenítő. Köhögés ellen ajánlott. Gyomorsav túltermelés miatti emésztési zavarok oldására is alkalmas.
Enyhén nyugtató hatású, robizin és akacin tartalma miatt kiválóan alkalmas a köhögés  enyhítésére, valamint a szervezet általános fertőtlenítésére. Hatásos ellenszere továbbá a gyomorsav túltermelésének és gyümölcscukor tartalmának köszönhetően májregeneráló hatással bír.

ARANYVESSZŐMÉZ / SZOLIDÁGÓMÉZ
Sűrűn folyó, gyakran mentás utóízű fajta méz az aranyszínű vagy világosbarnás árnyalatú, nyár végén gyűjtött szolidágóméz. Kristályosodó, kitűnő ízharmóniájú.
Magas illóolaj tartalmánál fogva, elősegíti az emésztést és görcsoldó hatású.

ÉDESHARMATMÉZ / MÉZHARMATMÉZ
Ezt a sötét, szinte fekete színű, enyhe illatú, fanyarkás ízű mézkülönlegesség nem a virágok nektárjából készül, hanem a magyarországi erdőkben a növények levelein található mézharmat összegyűjtésével állítják elő a méhek. Ennek köszönhetően elenyésző virágportartalommal rendelkezik.
Ez a legtöbb ásványi anyagot tartalmazó mézfajta. Erősíti az immunrendszert, növeli az állóképességet. Emésztést kiegyensúlyozó hatású. Mivel sok vasat és rezet tartalmaz, elsősorban vérszegényeknek hasznos.

FACÉLIAMÉZ / MÉZONTÓFŰ-MÉZ
Áttetsző halványbarnás, kissé opálos fajtamézünk, mely enyhe illatával és a facéliafa virágporát idéző ízével felvértezett mézkülönlegesség. A facéliaméz viszonylag sokáig folyékony marad.
Szív és érrendszeri problémák esetén ajánlott a fogyasztása. Könnyen emészthetőségének köszönhetően a gyengébb gyomrúaknak is ajánlott. IMMUNERŐSÍTŐ mézként ismert.
Finom íze miatt csemegemézként, önmagában fogyasztjuk. Mivel ritka mézfajta, többnyire a vegyes virágméz alkotórészeként kerül fogyasztásra.

FENYŐMÉZ
A jegenyefenyő erőkben gyűjtött méznek dióra emlékeztető íze van. Többnyire sokáig folyékony marad.
Magas ásványi anyag tartalma miatt fogyasztása kiváló étrendkiegészítő. Foszfor és mangán tartalmának köszönhetően elsősorban nehéz fizikai munkát végzőknek ajánlják.
Isteni finom önmagában (az örökzöld kenyeres-vajas felhozatalban, vagy műzlihez), de italok ízesítésére is tökéletes.

GESZTENYEMÉZ
A borostyán sárgától a sötétbarnáig terjed a gyorsan és finoman kristályosodó gesztenyeméz színe. Jellegzetes, kesernyés ízű fajtaméz, mely virágmézeink közül a legmagasabb ásványi anyag tartalommal rendelkezik.
Vérszegénység, kimerültség és étvágytalanság esetén, valamint értisztító hatása miatt visszértágulatok mérséklésére ajánlják. Rendszeres fogyasztása csökkenti a trombózis kialakulásának veszélyét.
Sütéshez-főzéshez a kesernyés íze miatt nem szokták felhasználni.

HAJDINAMÉZ / POHÁNKAMÉZ
A legsötétebb virágmézünk szinte fekete. Íze nagyon karakteres, fűszeres, illata jellegzetes bőrszagú (van, akit a disznóól szagára emlékezt), ahogy mondani szokás nem szagolni, enni kell!
Az ínyencek egyik kedvelt méze ez a nehezen kristályosodó fajtaméz.
A hajdinamézet Franciaországban a gyógyszertárakban szívbetegek számára árusítják.
Fogyasztása elősegíti a bőrképződést, valamint csökkenti a gyermekek növekedési fájdalmait.
  
HÁRSMÉZ
A sárgás, sárgásbarna árnyalatú hársméz jellegzetes erős illatú és rendkívül zamatos; tulajdonképpen a legfűszeresebb ízű mézfajtánk.
Farnezol tartalma miatt idegnyugtató hatású, különösen ajánlott az álmatlanság ellen, valamint a lázas betegségek enyhítésére. Kolin tartalmának köszönhetően gátolja az érelmeszesedést és a zsírlerakódást is. Nagyszerű köhögéscsillapító, hörghurut ellen és görcsoldóként is használhatjuk.

LEVENDULAMÉZ
Bár a levendulaföldekről mindenkinek a franciaországi Provance tartomány ugrik be elsőre, a borostyánsárga színű, jellegzetesen kellemes illatú levandulaméz hazánkban is megtalálható, sőt igazi csemegének számít.  Mivel enyhe fahéj és vanília íz is kiérezhető a kóstolásakor a legtöbben első kóstolásra beleszeretnek.
Nyitott sebek kezelésére kiválóan alkalmas ez a fajtaméz, de ajánlják álmatlanság, vesepanaszok és bélférgesség ellen is.
Fogyasztását egyszerűen ömagában, vagy a régi kedvenc kenyeres-vajas felhozatalban, (esetleg műzlihez) ajánljuk.

MEDVEHAGYMAMÉZ
A kellemes aromájú, zöldes árnyalatú, sötét színű csemegeméz egy igazi magyar Különlegesség! A fűszeresen édes, gyengén pikáns medvehagymaméz leginkább Baranya megyében, a Mecsek hegység területén jellegzetes. Egyike a legtisztább fajtamézeinknek.
A medvehagyma vértisztító hatása többszöröse a fokhagymáénak. Tavaszi méregtelenítő kúrák tökéletes kiegészítője.

NAPRAFORGÓMÉZ
Erős karakteres ízű, kesernyés, savanykás. Aranysárga színű. Nagyon gyorsan kristályosodik. Nagyméretű kristályok képződnek, melyek leülnek az edény aljára, s fölötte marad egy híg réteg. Élelmiszer alapanyagnak kiváló a színező hatása és erős íze miatt. Emiatt elsősorban sütéshez, főzéshez ajánlatos. Teák, sütemények ízesítésére ajánljuk a napraforgót, jó színező hatásának köszönhetően ez a mézeskalács készítők által legkeresettebb fajtamézünk.
A napraforgóméz egy krémmézzé alakítható fajtaméz. Savassága miatt savtúltengésben szenvedők számára nem ajánlott!

REPCEMÉZ
A sárga színű, enyhe zamatú, repceméz a legmagasabb szőlőcukor tartalmú fajtaméz ami már a pörgetés után 1-2 héten belül kristályosodik. Ez a folyamat nagyban növeli eme mézfajta élvezeti értékét: az eredménye ugyanis egy kristályosan fehér színű, zsírszerű és kellemes szőlőcukor ízű méz (a gyerekek kedvence).
Mivel a repceméz kevésbé savas méz, gyakran javasolják gyomorsavtúltengés esetén napi egy-egy kanálnyi adag elfogyasztását. Magas vastartalma miatt, vérszegénység ellen ajánlott. KIVÁLÓ KÁVÉÍZESÍTŐ.
Mivel egyöntetűen, apró kristályokat alkotva kristályosodik kiválóan alkalmas krémméz előállítására. Érdemes ilyenkor valamilyen zamatos mézzel társítani.
  
SELYEMKÓRÓMÉZ  / VADDOHÁNYMÉZ
Igazi Hungaricum: a selyemkóró, vagyis vaddohány méze erős illatú, akárcsak hússzínű virágai. Íze rendkívüli intenzív, szinte fűszeres. Igazi finomság. Az egészen világos színű méz megfelelő tárolási körülmények között csupán néhány éves korában kristályosodik ki. A legtöbb vaddohány hazánkban az Alföldön terem. Mivel vadnövény, biztosak lehetünk benne, hogy mentes a káros anyagoktól.
A második leghatásosabb gyulladás-csökkentő mézfajta. Rendkívüli íze miatt ajánlott önmagában, nyers ételek mellé fogyasztani.