A chlorella egy gömbalakú kis egysejtű zöld növényke, mely
édesvízben tenyészik.
Rendkívül gazdag fehérjében, vitaminokban és enzimekben, valamint más mikroelemekben (ásványi anyagokban), növényi rostban, klorofillban és például karotinoidokban is. Állítólag az összes növény közül a chlorella
tartalmazza a legtöbb klorofillt, illetve jelentős arányban tartalmaz B-, C- és
E-vitaminokat, foszfort, káliumot, magnéziumot, kalciumot, valamint
nyomelemeket: vas, mangán, cink, réz, kobalt (aminosav kelát-kötésben).
Ez az alga rendelkezik a szervezet méregtelenítésének figyelemreméltó képességével:
sejtszinten méregtelenít, képes a nehézfémek összegyűjtésére, mozgósítására és a szervezetből való elszállítására is. Ráadásul nemcsak a bélrendszert tisztítja meg
ez az alga, hanem a vérkeringésből és méregraktárakként működő zsírszövetekből is képes kiüríteni a méreganyagokat.
Az alga
ezen képességét a rendkívül koncentrált klorofill- és pigmenttartalmának,
valamint háromrétegű cellulózos sejtfalának köszönheti. Az Chlorella alga
a 4 %-os klorofilltartalmával az eddig ismert legmagasabb klorofill-koncentrációt tartamazza a
növényvilágban, melynek köszönhetően tízszer
több oxigént képes előállítani és szén-dioxidot megkötni, mint bármely más
növény.
Mivel a chlorellának kiemelkedő
a klorofilltartalma, ennek köszönhetően segít
kigyógyulni a különféle sérülésekből és fekélyekből.
Gazdag vitaminforrásként serkenti a
vörösvérsejtek termelődését is, valamint az artériák tágulását, így
a szervezet számára jobb oxigén-ellátottságot biztosít és fokozza az
anyagcserét. Védi ezen túl a sejteket a szabadgyökökkel szemben, és pozitívan hat a sejtregenerálódásra.
Mivel
gazdag rostokban, így fokozza a bélműködést is, segít tehát megelőzni
minden pangás okozta elmérgeződést a belekben. A Chlorella alga
gondoskodik a helyes bélflóráról, és segíti a máj működését. Így válik a Chlorella
alga egészségünk és ellenálló képességünk fontos fenntartójává.
Erősíti a stresszel szembeni ellenállást is, sőt
rendszeres szedése során a testszag is
csökken. Említésre méltó még magas lúgtartalma, mely segít helyreállítani,
illetve fenntartani a szervezet savbázis
egyensúlyát.
A Távol-Keleten az algákat szemes gabonákkal és szójával együtt
fogyasztják, mivel így még erőteljesebb a méregtelenítő hatásuk. Japánban úgy
tartják, hogy az algák bizonyos mértékig megvédenek a környezeti
sugárártalmaktól is (nukleáris, illetve röntgensugárzás). Ezenkívül az algák
jótékony hatását tapasztalták a rák megelőzésében, és a már kialakult betegség
kiegészítő kezelésében.
A Chlorella alga legfontosabb bioaktív
vegyületei:
- 50 % értékes növényi fehérjét,
- minden aminosavat, a 8
esszenciális aminosavat egyaránt.
- ásványi anyagokat,
- nyomelemeket pl. magnéziumot,
káliumot, mangánt, vasat, cinket, kalciumot, szelént,
- vitaminokat: C- és E-vitamint, niacint,
B-vitaminokat (B12) aktív formában, K-vitamint, pantoténsavat, folsavat,
- antioxidáns hatású vegyületeket, pl.
polifenolt, bioaktív anyagok,
- telítetlen zsírsavat, mint pl. az alfa-linolénsavat és
linolsavat.
- Egyedülálló CGF(növekedési)-faktorral
rendelkezik a Chlorella alga, amely bizonyítottan képes a tumorok növekedésének
megfékezésére, erősíti az immunrendszert és fontos szerepet játszik a
sejtek növekedésében, hozzájárul az idegszövetek regenerálásához, kitűnő
hatással bír a degeneratív agy- és idegbetegségek esetében.
- immunrendszert stimuláló
poliszaharidok
- omega-3 zsírsav: gyulladáscsökkentő hatás,
érvédelem
- klorofill: fertőtlenítő, károsanyag megkötő
hatás, szagtalanító, sebgyógyító, vastagbéldaganat-megelőző, antioxidáns hatás